red-cp-background

Kako reciklirati?

Kako recikliram tubo? Ali moram razrezati in odstraniti vse ostanke zobne paste ali jo nekako sprati?

IZVEDITE VEČ

Iz česa je izdelana ta tuba?

Tuba je izdelana v glavnem iz plastike HDPE (High Density Polyethylene – polietilen visoke gostote) 2. Pokrovček je izdelan iz plastike PP (polipropilen) 5.

IZVEDITE VEČ

Zakaj delite svojo tehnologijo izdelave tub?

Pri tem projektu ne gre za nas, ampak za nekaj večjega. Upamo, da bomo z delitvijo svoje tehnologije sprožili globalen prehod na tube za zobno pasto, ki jih je mogoče reciklirati. Naše sanje so, da bi bilo mogoče v praksi in globalno reciklirati vse tube (ne samo tiste za zobno pasto).

Kaj se zgodi po recikliranju tub?

Tukaj je kratek opis življenjskega cikla tube. Ko tuba vstopi v proces recikliranja, potuje v obrat za predelavo materialov, kjer se jo razvrsti. Nato je poslana predelovalcu, ki plastiko HDPE, vključno s plastenkami, predela v plastične pelete. Iz teh peletov je nato mogoče izdelati nove izdelke in embalažo!

IZVEDITE VEČ

Imate vprašanja? Poiščite jih tukaj

 • Kako naj recikliram tubo?

  Ali moram tubo prerezati in odstraniti ostanke zobne paste iz nje oziroma jo nekako izprati?

  Najprej preverite, ali je na tubi eden od teh simbolov:

  Za vse naše zobne paste bomo po vsem svetu začeli uporabljati tube, ki jih je mogoče reciklirati. Ta projekt smo začeli izvajati leta 2019, končan pa bo do leta 2025, zato ne bodo takoj vse tube takšne, da jih bo mogoče reciklirati. Pomembno je, da tube, ki nima takšnega simbola, ne odložite v koš z odpadki za recikliranje.

  Če ima tuba ta simbol, je recikliranje preprosto. Iz tube preprosto iztisnite čim več zobne paste, namestite nazaj pokrovček in odložite tubo v koš z odpadki za recikliranje. Naša tuba se reciklira s plastiko HDPE 2.

  Tube za zobno pasto ne režite, da bi iz nje odstranili ostanke paste. Med obdelavo tube v obratu za recikliranje se tuba zmelje in gre skozi postopek izpiranja, kjer se s plastike izperejo vsi ostanki zobne paste, zato vam tega ni treba početi doma.

 • Ali je mogoče reciklirati tudi pokrovčke?

  Da, tudi pokrovčke je mogoče reciklirati. Najbolje je, da namestite pokrovček nazaj na tubo, preden jo odložite v koš z odpadki za recikliranje. Tako pomagate preprečiti nenadzorovano odlaganje pokrovčkov. Pokrovčki so izdelani iz drugačne plastike kot tube, zato nekateri izvajalci recikliranja morda raje vidijo, da se pokrovčki pred recikliranjem tub odstranijo. Preverite lokalne predpise o recikliranju, da se prepričate. S svojimi raziskavami nadaljujemo, saj želimo tudi pokrovčke proizvajati iz materiala, ki je bolj združljiv s procesom recikliranja plastike HDPE.

 • Kako si prizadevate zagotoviti, da bodo obrati za recikliranje sprejemali te tube?

  Na različne načine. Vodimo panožne skupine in globalno sodelujemo s panožnimi partnerji pri izobraževanju o možnosti recikliranja in širšem sprejetju tub, ki jih je mogoče reciklirati. Svoje znanje in tehnologijo delimo z vsemi drugimi podjetji, ki jih to zanima. Prav tako s preizkušanjem v laboratorijih in dejanskih obratih preverjamo zmožnost razvrščanja tub, saj želimo zagotoviti, da pri razvrščanju ni preveč napak. Več, kot se na trgu uporablja tub, ki jih je mogoče reciklirati, in bolj, kot so izvajalci recikliranja izobraženi o takšnih tubah, lažje bodo lahko predelovalci reciklirali tube, ki pridejo do njih.

 • Zakaj je nekatere vaše tube mogoče reciklirati, drugih pa ne?

  Načrtujemo, da bodo do konca leta 2025 vse naše tube za zobno pasto takšne, da jih bo mogoče reciklirati. Ta proces traja in v tem času bodo nekatere naše zobne paste že v tubah, ki jih je mogoče reciklirati, druge pa še ne. Za zdaj je pomembno, da se prepričate, da je na tubi eden od spodnjih simbolov, preden jo reciklirate:

 • Ali je ta tuba biorazgradljiva?

  Ne, ta tuba (in plastika na splošno) ni biorazgradljiva. Plastika HDPE 2, ki se uporablja v naših tubah, je »krožna«, zato je mogoče material predelati v nove izdelke in embalažo.

 • Ta tuba je še vedno iz plastike. Kako bo to pomagalo okolju?

  Naše tube, ki jih je mogoče reciklirati, so izdelane iz plastike HDPE 2, ki je ena od najprimernejših plastik za recikliranje. Plastiko HDPE je mogoče predelati v različne nove stvari, tudi v gradbene materiale in novo embalažo. S prehodom na plastiko, ki jo je mogoče reciklirati, lahko preprečimo, da bi več milijard tub končalo na odlagališčih odpadkov.

 • Iz česa je izdelana ta tuba?

  Tuba je izdelana v glavnem iz plastike HDPE (High Density Polyethylene – polietilen visoke gostote) 2. Pokrovček je izdelan iz plastike PP (polipropilen) 5.

 • Zakaj delite svojo tehnologijo izdelave tub?

  Pri tem projektu ne gre za nas, ampak za nekaj večjega. Upamo, da bomo z delitvijo svoje tehnologije sprožili globalen prehod na tube za zobno pasto, ki jih je mogoče reciklirati. Naše sanje so, da bi bilo mogoče v praksi in globalno reciklirati vse tube (ne samo tiste za zobno pasto).

 • Kaj se zgodi po recikliranju tub?

  Tukaj je kratek opis življenjskega cikla tube. Ko tuba vstopi v proces recikliranja, potuje v obrat za predelavo materialov, kjer se jo razvrsti. Nato je poslana predelovalcu, ki plastiko HDPE, vključno s plastenkami, predela v plastične pelete. Iz teh peletov je nato mogoče izdelati nove izdelke in embalažo!